Skip to main content

iD BARRI | HIVERNACLECULTURAL | iD#5 CALAF

iD Barri Calaf, és una proposta d’IDENSITAT en col·laboració amb l’Ajuntament de Calaf que explora la idea de barri a partir de la relació entre creativitat social, acció col·lectiva, transformació de l'entorn i pràctiques artístiques. Aquesta proposta inclou el taller impartit per Josep- Maria Martín en col·laboració amb Jean Nicolas Fauchille dins el projecte Hivernacle cultural , entre juny i juliol d’enguany i, a l’octubre, un seminari que analitzarà diferents projectes desenvolupats en barris i posarà en relació creadors i experts en processos de transformació del territori i projectes actius en l’entorn local.

Mitjançant el projecte iD Barri Calaf, IDENSITAT obre una convocatòria per a participar en el taller JARDINS TEMPORALS. Aquest taller és part del projecte HIVERNACLECULTURAL que Josep-Maria Martín porta a terme per iD#5 Calaf.

Taller Jardins Temporals impartit per Josep-Maria Martín amb la col·laboració de Jean Nicolas Fauchille.
Convocatòria Oberta per a participar en el taller Del 29 de juny al 3 de juliol de 2009
Lloc: Calaf. IES Alexandre de Riquer i espai del futur HivernacleCultural per Calaf

HIVERNACLECULTURAL per Calaf_ El projecte
Aquest projecte de Josep Maria Martín proposa la construcció, a Calaf, d'un centre cultural -HIVERNACLECULTURAL-. Un espai de coneixement, aprenentatge, experimentació, difusió debat, observatori del territori i de divulgació científico-cultural on la natura es l'eix central.

Objectius
Crear un laboratori de participació i reflexió sobre l’espai públic i l’hàbitat de Calaf. Fer d’aquesta intervenció innovadora una experiència que permeti convertir els solars abandonats i degradats en espais vius, regenerats i bells, capaços d’aportar valor i autoestima, integració i promoció de la vida comunitària.

Jardins Temporals_ El taller
Aquest taller intensiu té previst desenvolupar les següents activitats:
> Repensar i intervenir el territori com a espai de construcció d'autoestima.
> Crear una cartografia dels solars abandonats de Calaf. > Investigar idees o conceptes relacionats amb els espais abandonats en el nucli urbà de Calaf.
> Proposar intervencions temporals en els espais abandonats. > Fomentar i crear projectes participats pels veïns.
> Desenvolupar un projecte cultural específic per a les necessitats dels habitants de Calaf. > Crear una experiència d'observació del territori.
> Explorar les estètiques contemporànies. > Desenvolupar noves habilitats i un estil personal.
> Reflexionar sobre el món contemporani i la seva traducció estètica.

Programa
>Primera sessió | dilluns 29 de juny: Introducció al concepte del workshop i el territori. Buscar eines idònies per a investigar, proposar bibliografia, localitzar fons documentals, institucions de referències, especialistes.
>Segona sessió | dimarts 30 de juny: Compartir la informació, organitzar-la i iniciar un procés de reflexió i debat sobre les intervencions artístiques en l'espai urbà.
> Tercera sessió | dimecres 1 de juliol: Treball individual o col•lectiu per a construir la proposta específica d’intervenció temporal en l’espai públic de cada individu o grup que participi en el taller. Identificar la manera més adequada de materialitzar cada projecte.
> Quarta sessió | dijous 2 de juliol: Realització d'una intervenció en el solar veí a l' HIVERNACLECULTURAL i en un solar abandonat del centre urbà de Calaf. Treball individual amb cadascun dels alumnes per a construir la seva proposta personal
> Cinquena sessió | divendres 3 de juliol: Organització i preparació de la presentació. Presentació i valoració dels projectes.
Totes les jornades comptaran amb la participació de convidats que intervindran en diferents moments del taller.

Qui pot participar-hi?
El taller es dividirà en dos grups: un està obert a professionals i estudiants de diverses disciplines (art, arquitectura, paisatgisme, jardineria, disseny, sociologia i educació) i a persones que viuen o treballen a Calaf i que poden participar en totes o en alguna de les activitats; l’altre està obert a alumnes de batxillerat de l’IES Alexandre de Riquer.

Sol·licitud d'inscripció
Els interessats a participar en el taller han de presentar un text de motivació i un currículum abans del 20 de juny de 2009. L'enviament de sol·licituds es realitzarà en format digital per correu electrònic a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Allotjament
La participació al taller és gratuïta. IDENSITAT cobreix les despeses d'allotjament i 2 àpats (esmorzar i dinar). S'utilitzaran instal·lacions públiques de Calaf per a l'espai de treball i allotjament.

Direcció del Taller Josep- Maria Martín
Els projectes artístics de Josep-Maria Martín estan centrats en crear, des de l'art, noves estratègies d'intervenció en certes estructures consolidades en la societat actual, però no per això exemptes de fisures. Amb una voluntat subjectiva i reflexiva, qüestiona i critica la realitat sobre la qual decideix treballar. Les seves peces posen l'accent en la idea de procés, investigació, participació, implicació i negociació, fent que els agents identificats per a cada projecte es converteixin en veritables generadors d'un projecte comú. http://www.josep-mariamartin.com

Amb la col·laboració de Jean Nicolas Fauchille
La trajectòria artística de Jean Nicolas Fauchille es caracteritza per la recerca de la relació entre l’arquitectura i el context social en espais cèntrics, sempre utilitzant l'espai públic com a plataforma de discussió i aprenentatge. El seu treball compta amb diverses exposicions així com col·laboracions amb diferents entitats a Europa.

Institucions col·laboradores i participants en el taller
El taller s'ha organitzat conjuntament entre Idensitat, Ajuntament de Calaf i el Màster Disseny i Espai Públic (ELISAVA), i compta amb la col·laboració de l'IES Alexandre de Riquer (Calaf), Diputació de Barcelona, , Màster d’Intervenció i Gestió del Paisatge per a l’Ordenació del Territori i del Medi Ambient (Universitat Autònoma de Barcelona), MBA en Empresas e Instituciones Culturales (Universidad de Salamanca y Grupo Santillana)

iD Barri | Calaf forma part del projecte ARTWORK'09 de la Diputació de Barcelona que està subvencionat pel programa de Projectes Innovadors d'acord amb l'Ordre TRE/337/2008, patrocinat pel Servei d'Ocupació de Catalunya i cofinançat pel Fons Social Europeu.

 

IDENSITAT constitueix una plataforma de producció i investigació en xarxa, orientada a l’àmbit artístic, per a experimentar noves formes d’implicació i interacció en l’espai social. Des de fa 10 anys desenvolupa projectes artístics a Calaf i actualment treballa en diversos contextos urbans.
IDENSITAT
és un projecte impulsat per Ajuntament de Calaf, Ajuntament de Manresa, Generalitat de Catalunya i Diputació de Barcelona Participa i comparteix projectes amb Can Xalant, Centre de Creació i Pensament Contemporani de Mataró, Priorat Centre d’Art, Ajuntament del Prat de Llobregat, Consonni (Sondika), La Capella (Barcelona) i Hangar (Barcelona).Forma part de la xarxa d’espais de producció Xarxaprod.

Per a més informació: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.


Imatges del taller de Josep Maria Martín en col·laboració amb Jean Nicoles Fauchille. Calaf; del 29 al 3 de juliol de 2009 

Preparación del taller
Preparación del taller
Josep-Maria Martín y Jean Nicolás Fauchille
Espacio de alojamiento. IES Alexandre de Riquer
Inauguración del taller con Immaculada Sans, concejala de cultura del Ayuntamiento de Calaf
Visita guiada por Calaf
Revista caminada.
Revista caminada.
27
Visita guiada por Calaf. Castillo
Visita guiada por Calaf
Espacio taller. Futuro HIVERNACLECULTURAL
Revista caminada.
Revista caminada.
Revista caminada.
Revista caminada.