Skip to main content

COSSOS, CURES, CONFLICTES I COMPROMISOS
Del cos polític a la socialització de les cures a les institucions culturals.
28/04/2023. Jornada de debat i aprenentatge en comú

Lloc: Santa Mònica. La Rambla, 7, 08002 Barcelona
Organitza: IDENSITAT - Centre d'Arts Santa Mònica

Jornada organitzada amb Centre d'Arts Santa Mònica on volem continuar el debat sobre les cures i la pluralitat d'ecosistemes articulats com a cossos socials, posant el focus en la construcció, la reconstrucció o la renovació de noves institucionalitats culturals que treballen des de perspectives transdisciplinars, aixi com incorporar veus des de projectes independents que afronten qüestions que incideixen en aspectes de caràcter social des de l'àmbit artístic.
Aquesta activitat vol posar en diàleg les cures enteses com a compromisos, articulant un diàleg de veus que contribueixen a definir una diversitat de visions sobre aquesta temàtica. Des de les estructures institucionals i les pràctiques artístiques, es posen sobre la taula temes com la implicació, la cura, el compromís o el suport mutu; per poder respondre als temps actuals des de la connexió, la coresponsabilitat i la reflexió situada i propositiva.

Des de l'anàlisi de presents contemporanis i la configuració d'escenaris de futur, es vol generar un espai compartit de reflexió per tractar problemàtiques i inèrcies que afecten la comunitat artística i la institució cultural, i alhora ser una ocasió per intercanviar recursos útils per a el desenvolupament de noves dinàmiques que posen la persona al centre, i al seu entorn qüestions relacionades amb els rols professionals, els espais de relació i interacció, el com compartir responsabilitats i l'anàlisi crítica, per tal de connectar les formes de fer de l'art amb diferents mecanismes de gestió.

La jornada compta amb la participació de 10 persones convidades de diferents territoris, ja sigui presentant projectes específics o activant el debat amb l'objectiu de compartir punts de vista que, partint de conceptes relacionats amb els cossos institucionals i les cures, revisin qüestions com les pràctiques, la inestabilitat, l'ètica, la inclusió, la transparència, el valor del treball, els drets i les obligacions, la comunitat, els conflictes, els compromisos, així com altres qüestions que sorgeixin als debats.


PROGRAMA
La trobada s'articula a partir de tres taules de debat en què dues persones convidades presenten el seu punt de vista al voltant del tema, i posteriorment es dona pas a la conversa o debat activat i dinamitzat per una altra persona convidada a moderar.

A2 JORNADES 4
A2 JORNADES 2
A2 JORNADES 3

11.00h
Introducció a la jornada. Irati Irulegi, Idensitat i Enric Puig, Santa Mònica.

11.30h – 13.00h
Taula 1. Com poden/han de ser habitades les institucions?

Ane Rodríguez Armendariz- Responsable del programa Centre de residències artístiques de Matadero Madrid. En els darrers 20 anys ha treballat en l'àmbit de la gestió cultural a diferents institucions espanyoles. En la seva trajectòria destaca la tasca realitzada a Tabakalera com a directora cultural (2012-2019)
https://www.mataderomadrid.org/programas/centro-de-residencias-artisticas

José Luis Pérez Pont. Director del Centre del Carme Cultura Contemporània de València (CCCC) i del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) des del 2016. Ha presidit l'Associació Valenciana de Crítics d'Art (AVCA) i el Consejo de Críticos y Comisarios de Artes Visuales de Espanya. Des que va assumir la direcció del CCCC, la programació d‟aquest centre d‟art s’ha caracteritzat per obrir nombroses vies de connexió amb la ciutadania, així com projectes que posen en relació la institució i altres territoris vinculats a la creació cultural.
https://www.consorcimuseus.gva.es/

Modera: Ramon Parramon. Director d'Idensitat, professor de la Universitat de Barcelona. Des de finals dels anys 90 treballa en les relacions entre les pràctiques artístiques i la creació d'espais socials.
https://www.idensitat.net/


13.00h - 15.00h
Taula 2. Entre la socializació i les cures. Dinar i activitat dinamitzada per Impulsem, Centre deducación, formació i iniciatives econòmic-educatives. 
https://impulsem.org/


15.30h – 17.00h
Taula 3. Hi ha altres maneres de dirigir, fundar o treballar en una institució? 

Iliana Fokianaki. Directora de State of Concept. Curadora, teòrica i educadora amb seu a Atenes i Rotterdam. La seva investigació se centra en les formacions de poder i com aquests es manifesten sota la influència de la geopolítica, la identitat nacional i les històries culturals i antropològiques. En els darrers anys està treballant al voltant de la cura, entre la individualitat i el col·lectiu.
https://dutchartinstitute.eu/page/9423/iliana-fokianaki

Staci Bu Shea. Comissària i escriptora. Staci se centra en les pràctiques estètiques i poètiques de la reproducció social i en el treball assistencial i la pràctica institucional. El seu projecte de recerca transdisciplinar Dying Livingly és una exploració sobre què significa viure íntimament amb la mort i el dol, amb produccions artístiques i culturals que formen un pont amb la seva pràctica, com a guia per al final de la vida i acompanyament de la mort. Del 2017 al 2022 Staci va ser comissària al Casc Art Institute: Working for the Commons, una institució artística amb seu a Utrecht (Països Baixos) que se centra en projectes artístics col·lectius i experiments organitzatius. https://stacibushea.info/

Modera: Alba Colomo. Treballadora cultural, actualment exerceix com a directora de l'Escocesa. Cofundadora del col·lectiu i espai in(ter)dependent la Sala. Durant el 2021-23 està desenvolupant el projecte fantasmes que circulen com a part del programa NO EXPO del Departament d'Educació del Museu Reina Sofía, Madrid. Recentment ha comissariat l'exposició Digerir el món on és al CaixaForum de Barcelona. Entre 2015 i 2018 va ser comissària del departament de Programes Públics i Investigació a Nottingham Contemporary (Regne Unit). Ha realitzat formació en permacultura a través de la Permaculture Association UK.
https://laescocesa.org/es


17.30h – 19.00h
Taula 4. Són possibles altres estructures institucionals?

Institute for Radical Imagination (IRI). Grup d'artistes, comissàries, activistes, acadèmiques i productores culturals amb un interès compartit en la coproducció de coneixements i intervencions artístiques i polítiques per implementar formes de vida postcapitalistes. Gabriella Riccio és una artista multidisciplinària establerta a Nàpols i Madrid. Participa en pràctiques prefiguratives, com ara el moviment pels béns comuns, i els teatres i espais culturals autogestionats. Elena Blesa Cábez, és artista i educadora. Doctoranda al programa d'Història i Arts de la Universitat de Granada. Ha participat a diferents projectes educatius des d'una perspectiva transfeminista i decolonial. https://instituteofradicalimagination.org/

Soft Agency. Grup d'arquitectes, artistes, comissàries, acadèmiques i escriptores que treballen amb pràctiques espacials expandides. Amb seu a Berlín, Alemanya, des del 2016, el grup ha estat treballant en una sèrie de temes relacionats amb les pràctiques de cura i cultura. Per a aquest esdeveniment, l'artista i la investigadora Teresa Dillon, membre de Soft Agency, presentarà una selecció del treball del grup.
https://s-o-f-t.agency

Modera: Larre. Col·lectiu que desplega les seves accions a l'àmbit de la mediació cultural, des d'un enfocament feminista.
Ocupant llocs híbrids entre la investigació pràctica artística i la crítica cultural, duen a terme activitats i espais de col·laboració on cerca explorar realitats normalment invisibilitzades o submergides. Larre està format per Lara García Díaz, Ángela Palacios i Priscila Clementti. https://www.instagram.com/_larre_/ https://tencuidado.org @_larre_

19:30h - 20:00h
Taula 5. Relatoria encossada
A partir dels conceptes i idees que sorgeixin durant la jornada, proposen una activació performativa per decantar reflexions de manera encossada. Usant el so com a eina sensible, es proposa una deriva que permeti amassar l'espai i posar-lo en moviment a través d'un relat comú creat aquell mateix dia.

Nyamnyam és un col·lectiu i espai, creat el 2012 pels artistes Iñaki Alvarez i Ariadna Rodríguez. Unint les seves formacions i deformacions en diverses disciplines, el seu treball té com a objectiu promoure la creació, la difracció, lintercanvi de coneixement i la cultura mitjançant estratègies dinteracció. Utilitzen dinàmiques i eines pròpies de la creació artística per plantejar intervencions que se situen en cada context g-local en què treballen. L'objectiu és activar el teixit de cada context en un sentit holístic, incorporant-hi els organismes (escala humana i altres), sistemes, ambients, relacions... Han dut a terme i compartit els seus projectes a Espanya, Portugal, França, Itàlia, Suïssa , Noruega, Grècia, EUA, Mèxic, Colòmbia i Equador. http://www.nyamnyam.net/

La intervenció de Nyam Nyam comptarà amb Leon Kerk, el nom darrere del projecte de música psicodèlica Epistemikk. Fundat el 2019, l'objectiu ha estat clar des de llavors: explicar històries en profunditat. El seu so us porta a viatges profunds que s'inspiren en una vida nòmada i trobades profundes amb la natura i les persones. Està unint la música electrònica de ball i la crítica social constructiva a nivell professional. Construït sobre poderoses línies de baix i leads cridaners, el so es caracteritza per sintetitzadors analògics dels 80, que ho fusionen tot.


IMATGES DE LA JORNADA

CCCC IDENSITAT JORNADES 01
CCCC IDENSITAT JORNADES 02
CCCC IDENSITAT JORNADES 03
 
CCCC IDENSITAT JORNADES 05
CCCC IDENSITAT JORNADES 06
 
CCCC IDENSITAT JORNADES 08
CCCC IDENSITAT JORNADES 09
CCCC IDENSITAT JORNADES 27
CCCC IDENSITAT JORNADES 10
CCCC IDENSITAT JORNADES 31
CCCC IDENSITAT JORNADES 25
CCCC IDENSITAT JORNADES 11
CCCC IDENSITAT JORNADES 13
CCCC IDENSITAT JORNADES 14
CCCC IDENSITAT JORNADES 15
CCCC IDENSITAT JORNADES 16
CCCC IDENSITAT JORNADES 17
CCCC IDENSITAT JORNADES 18
CCCC IDENSITAT JORNADES 19
CCCC IDENSITAT JORNADES 20
CCCC IDENSITAT JORNADES 49
CCCC IDENSITAT JORNADES 21
CCCC IDENSITAT JORNADES 23
CCCC IDENSITAT JORNADES 24


Jornades organitzades per Idensitat i Santa Mònica.

Logos jornades TOTS